Analyse van complicaties na endovasculaire en open chirurgische behandeling van geruptureerde aneurysmata van de abdominale aorta
Meijenfeldt, G.C.I. von, Eefting, D., Ultee, K.H.J., Leendert, M.L. van, Raa, S. ten, Hendriks, J.M., Bastos Goncalves, F.M., Verhagen, H.J.M.
Locatie(s): Foyer
Categorie(ën): Posters
Patiënten met een geruptureerd abdominaal aorta aneurysma (rAAA) worden tegenwoordig steeds vaker behandeld door middel van endovasculaire chirurgie (EVAR) in plaats van open chirurgie. Dit is echter vooralsnog een controversiële behandelmethode bij gebrek aan wetenschappelijk bewijs. De postoperatieve periode na zowel open chirurgie als EVAR voor rAAAs wordt vaak getekend door complicaties en veroorzaken daarmee morbiditeit en mortaliteit. In deze studie worden de verschillen in postoperatieve complicaties onderzocht tussen patiënten behandeld met open chirurgie versus endovasculaire chirurgie.
Van 2000 tot 2012 werden alle studie gegevens retrospectief verkregen vanuit patiënten dossiers. Alle patiënten werden in één ziekenhuis behandeld. De diagnose geruptureerd aneurysma moest worden bevestigd op de CTA scan (peri-aortaal hematoom) of in het operatieverslag (retroperitoneaal of intraperitoneaal hematoom). De complicaties werden geclassificeerd zoals weergegeven in de tabel. Shock, duur van de operatie, bloedverlies bij de operatie en lichaamstemperatuur na de operatie werden geanalyseerd als risicofactoren. De complicaties in de twee groepen werden vervolgens vergeleken en gecorreleerd met de mortaliteit onder ziekenhuisopname.
In de studie periode werden 209 patiënten geopereerd aan een geruptureerd abdominaal aneurysma (leeftijd 72±8, 89% man). Er waren 13/135 (10%) patiënten die overleden tijdens open chirurgie en 4/74 (5%) tijdens EVAR. Deze patiënten werden geëxcludeerd voor verdere analyses. De mediane IC opname duur was 4 (1-11) dagen voor open chirurgie en 1.5 (1-5) voor EVAR (P<0.01). Patiënten verbleven in totaal 13.5 (5-32) dagen na open chirurgie in het ziekenhuis en 8 (4-19) dagen na EVAR. Het aantal postoperatieve complicaties was geassocieerd met de duur van de operatie (P=0.003) en het intra-operatief bloedverlies (P=0.047). Bovendien was er een tendens te zien bij patiënten behandeld met open chirurgie, waarbij deze groep vaker meer dan één complicatie had (43% vs 30%, P=.083) en ook leidde de complicaties in meer gevallen tot overlijden (29% vs 17%, P=.073). In de tabel zijn de complicaties uiteengezet. De patiënten behandeld met open chirurgie hadden vaker abdominale, wond en bloeding complicaties.
Conclusie. Zowel EVAR als open chirurgie zijn geassocieerd met ernstige morbiditeit na rAAA. Echter na open chirurgie traden er vaker en ernstigere complicaties op, die daarbij ook frequenter leidde tot overlijden van de patiënt. Eveneens was de duur van de opname op zowel de intensive care als totaal in het ziekenhuis langer na open chirurgie.
- Over Meijenfeldt, G.C.I. von
- Over Eefting, D.
- Over Ultee, K.H.J.
- Over Leendert, M.L. van
- Over Raa, S. ten
- Over Hendriks, J.M.
- Over Bastos Goncalves, F.M.
- Over Verhagen, H.J.M.