Een nieuwe techniek voor lymfeklierstadiëring bij borstkanker: gadofosveset MRI van de axillaire lymfeklieren
Schipper, R., Lobbes, M.B.I., Roozendaal, L.M. van, Castro, C.J.G., Vries, B. de, Heuts, E.M., Keymeulen, K.B.M.I., Wildberger, J.E., Beets-Tan, R.G.H., Smidt, M.L.
Voorzitter(s): Dr. E.C.T.H. Tan & dr. I.H.J.T. de Hingh
Locatie(s): Beneluxhal
Categorie(ën): Plenaire sessie
Uit onderzoek is gebleken dat de lymfeklierstatus van rectumcarcinoom patiënten preoperatief nauwkeurig voorspeld kan worden met een MRI in combinatie met het contrastmiddel gadofosveset. Deze techniek kan nu mogelijk ook worden toegepast bij borstkanker patiënten. Eerder was dat onmogelijk doordat de MRI niet in staat is alle micrometastasen te detecteren. Echter is gebleken dat het standaard verrichten van een okselklierdissectie na een positieve schildwachtklier geen verbetering oplevert wat betreft overleving en locoregionale controle.
Daarnaast wordt de indicatie voor adjuvante systemische therapie steeds minder gesteld op alleen lymfeklier status en meer op tumorkarakteristieken, waardoor het detecteren van alle (micro)metastasen minder relevant wordt. Het doel van deze studie was om te onderzoeken of een MRI van de axillaire lymfklieren met het contrastmiddel gadofosveset de potentie heeft om de huidige (invasieve) lymfeklier-stadiëringstechnieken bij borstkankerpatiënten te vervangen.
Tien borstkankerpatiënten ondergingen zowel een blanco als een gadofosveset versterkte 3D T1 MRI van de axillaire lymfeklieren. De lymfeklieren werden beoordeeld op basis van morfologische eigenschappen en de gadofosveset uptake. Er vond matching plaats van lymfeklieren gezien op gadofosveset MRI en verwijderd tijdens chirurgie, om zodoende een goede vergelijking van MRI met pathologie analyse mogelijk te maken. Sensitiviteit, specificiteit, PPV en NPV werden berekend. Tevens werd geanalyseerd of MRI de pN status nauwkeuriger kon voorspellen dan met het echografisch onderzoek van de axillaire lymfeklieren.
In totaal werden 152 lymfeklieren verwijderd, waarvan 116 konden worden gematcht met de gadofosveset MRI van de axillaire lymfeklieren. Pathologie toonde 21 macrometastasen en 8 micrometastasen. Met de gadofosveset MRI van de axillaire lymfeklieren werden 20 beoordeeld als terecht-positief, 83 als terecht-negatief, 4 als vals-positief, en 9 als vals-negatief, resulterend in een gematchte lymfeklier sensitiviteit, specificiteit, PPV en NPV van respectievelijk 69%, 95%, 83%, en 90%. Na het negeren van micrometastasen, had de gadofosveset MRI van de axillaire lymfeklieren een sensitiviteit, specificiteit, PPV en NPV van respectievelijk 86%, 94%, 75% en 97%.
Op basis van de gadofosveset MRI werd de pN status juist voorspeld in 7 patiënten, tegenover 5 patiënten met echografie. De gadofosveset MRI voorspelde een te hoge pN status in 3 patiënten, echografie deed dit in 1 patiënt. Daarnaast voorspelde echografie een te lage pN status in 4 patiënten.Deze studie toont de potentie om met een innovatieve, niet-invasieve techniek, nauwkeurige informatie te krijgen over de lymfeklierstatus van borstkankerpatiënten. Deze resultaten zullen nog in een grotere populatie bevestigd moeten worden.
- Over Schipper, R.
- Over Lobbes, M.B.I.
- Over Roozendaal, L.M. van
- Over Castro, C.J.G.
- Over Vries, B. de
- Over Heuts, E.M.
- Over Keymeulen, K.B.M.I.
- Over Wildberger, J.E.
- Over Beets-Tan, R.G.H.
- Over Smidt, M.L.