Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVvH

vrijdag 31 mei 2013 14:00 - 14:10

Het effect van het kauwen van kauwgom juist voor en na colorectale chirurgie op post-operatieve ileus: een gerandomiseerde placebo-gecontroleerde studie

Heijkant, A.C. van den, Aerts, B.A.C., Lee, D.G.C. van der, Osinga- de Jong, M., Rutten, H.J.T., Hingh, I.H.J.T. de, Nieuwenhuijzen, G.A.P., Hulsewé, K.W.E., Hoofwijk, T.A., Buurman, W.A., Luyer, M.D.P.

Voorzitter(s): Dr. E.C.T.H. Tan & dr. I.H.J.T. de Hingh

Locatie(s): Beneluxhal

Categorie(ën): Plenaire sessie

Postoperatieve ileus heeft significante invloed op patiënt comfort, herstel en morbiditeit. Alhoewel een voorbijgaande periode van gastro-intestinale hypomotiliteit na abdominale chirurgie als niet te voorkomen wordt beschouwd tonen experimentele studies dat postoperatieve ileus sterk kan worden verminderd door stimulatie van het autonome zenuwstelsel. Het autonome zenuwstelsel kan worden gestimuleerd op diverse manieren waaronder fysiologisch door het kauwen van kauwgom.

Deze studie onderzocht het effect van het kauwen van kauwgom juist voor en direct na colorectale chirurgie op postoperatieve ileus. Er werd gekeken naar maagpassage, tijd tot eerste flatus en defaecatie, opnameduur en de chirurgische complicaties.

120 patiënten met een colorectale maligniteit die chirurgie ondergingen en voldeden aan de in- en exclusiecriteria werden in deze placebo-gecontroleerde studie gerandomiseerd. De behandelgroep kreeg kauwgom juist voor en direct na colorectale chirurgie (n=58) en de controlegroep kreeg een pleister op de rug als placebo (n=62). Voor beide behandelingen werd uitgelegd dat deze het autonome zenuwstelsel zou beïnvloeden. Maaglediging werd geobjectiveerd middels echografische maagantrum metingen na een gestandaardiseerde maaltijd. Chirurgische complicaties werden geclassificeerd volgens Clavien-Dindo en de opnameduur werd geregistreerd.

Er was een significante vermindering van tijd tot eerste flatus en defaecatie in de behandelgroep, vergeleken met de controlegroep (P=0.006 en P=0.04 respectievelijk). De maaglediging, uitgedrukt als verschil in antrum oppervlakte (in percentages) was significant verhoogd in de groep die kauwgom ontving (n = 42, mediaan 25%, interkwartielafstand (IKA) 7% tot 44%) vergeleken met de controle groep (n = 44, mediaan 10%, IKA -2% tot 27%; P = 0.004). Er waren meer reinterventies onder algehele anesthesie (Clavien-Dindo Graad III-b complicaties) in de placebo groep (n=9) vergeleken met de kauwgom groep (n=2; P=0.048). Ten slotte was de opnameduur korter bij patiënten in de behandelgroep (gemiddeld 8.5 dag, standaard deviatie (SD) 0.6) vergeleken met de placebo gecontroleerde groep (gemiddeld 11 dagen, SD 1.8). Echter, dit was niet statistisch significant (P=0.055)

Conclusie: Deze studie toont aan dat kauwgom kauwen juist voor en direct na colorectale chirurgie postoperatieve ileus reduceert, het aantal ernstige chirurgische complicaties vermindert en mogelijk kan leiden tot een verkorte opnameduur. Dit is een simpele en veilige methode om herstel na colorectale chirurgie te bespoedigen en postoperatieve complicaties te reduceren.