Endoveneuze laserbehandeling vergeleken met conventionele chirurgie in de behandeling van insufficiëntie van de vena saphena parva: korte termijn resultaten van een multicenter randomized controlled trial
Lind, M.Y., Roopram, A.D., Brussel, J.P. van, Terlouw-Punt, E.C., Birnie, E., Smet, A.A.E.A. de, Ham, A.C. van der
Voorzitter(s): Dr. B.H.P. Elsman & dr. R.C. Minee
Locatie(s): Baroniezaal
Categorie(ën): Parallelsessie; Topic: vaten
Doel:
In dit multicenter gerandomiseerde klinische onderzoek wordt endoveneuze laserbehandeling vergeleken met conventionele chirurgie voor de behandeling van varices op basis van een insufficiënte vena saphena parva (+crosse).
Methode:
In twee Nederlandse ziekenhuizen werden 189 patienten geïncludeerd en gerandomiseerd tussen endoveneuze laserbehandeling (810nm Laser) en crossectomie van de vena saphena parva. Eindpunten waren therapiefalen gemeten met duplex (6 weken na behandeling), peri-operatieve pijn, kwaliteit van leven, operatieduur, moeilijkheidsgraad van de ingreep, complicaties, cosmetisch resultaat en aantal dagen tot hervatting van werk en normale bezigheden. Pijn werd gemeten op een Visual Analogue Scale (VAS). Kwaliteit van leven werd gemeten met de Aberdeen Varicose Vein Questionnaire (AVVQ) en EuroQoL-5D. De resultaten na een follow-up duur van 6 weken worden besproken. Resultaten:
175 patiënten zijn behandeld en geanalyseerd. 118 patiënten (67%) ondergingen endoveneuze laserbehandeling, 57 patiënten (33%) ondergingen crossectomie. De patiëntkarakteristieken waren in beide groepen gelijk. In de crossectomiegroep was er in 21,2% van de behandelingen sprake van therapiefalen ten opzichte van 0.9% in de lasergroep. Beide behandelingen gaven vermindering van pijnklachten na 6 weken. Er waren geen significante verschillen tussen de beide groepen met betrekking tot kwaliteit van leven. Beide behandelingen gaven wel verbetering van kwaliteit van leven. Na endoveneuze laserbehandeling konden patiënten sneller aan het werk. De operatieduur was langer in de crossectomiegroep. Na 2 weken kwamen er significant meer sensibiliteitsstoornissen voor in de crossectomiegroep: 31,4% versus 16,5% in de lasergroep. 9,8% van de patiënten in de crossectomiegroep ontwikkelde een wondinfectie versus geen patiënten in de lasergroep.
Conclusies:
Endoveneuze laserbehandeling heeft minder kans op therapiefalen, is sneller, is gemakkelijker en geeft minder complicaties in vergelijking met de klassieke crossectomie. Op gebied van pijn en kwaliteit van leven zijn beide behandelingen na 6 weken follow-up vergelijkbaar.
- Over Lind, M.Y.
- Over Roopram, A.D.
- Over Brussel, J.P. van
- Over Terlouw-Punt, E.C.
- Over Birnie, E.
- Over Smet, A.A.E.A. de
- Over Ham, A.C. van der