Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVvH

vrijdag 31 mei 2013 9:20 - 9:30

Cyanoacrylaat voor preventie van postoperatieve wondinfecties: een gerandomiseerde klinische trial onderbroken omwille van klinisch futiliteit

Vierhout, B.P., Reijnen, M.M.P.J., Oskam, J., Ott, A., Dungen, J.J.A.M. van den, Zeebregts, C.J.

Voorzitter(s): Dr. B.H.P. Elsman & dr. R.C. Minee

Locatie(s): Baroniezaal

Categorie(ën): Parallelsessie; Topic: vaten

Postoperatieve wondinfecties (POWI’s) na vaatoperaties worden gekenmerkt door ernstige morbiditeit en soms zelfs mortaliteit. Door de lokatie van de incisie preoperatief af te ‘sealen’ met cyanoacrylaat zou het aantal wondinfecties potentieel drastisch kunnen worden verlaagd. Er werd een gerandomiseerde klinische trial uitgevoerd, waarin het effect van een ‘cyanoacrylaat sealant’ werd getest in de lies bij patiënten die een vasculaire reconstructie ondergingen.

Patiënten met een indicatie voor een vasculaire reconstructie in, of distaal van, de lies werden gerandomiseerd in twee groepen. De interventie groep werd behandeld met cyanoacrylaat sealant, terwijl in de controle groep alleen standaard preventieve maatregelen werden genomen. Een POWI werd gedefinieerd als een Southampton Wound Assessment graad III, met een positieve wondkweek afgenomen op een steriele manier. De hypothese luidde als volgt: een reductie van het aantal wondinfecties met 50%, wanneer cyanoacrylaat werd gebruikt. De chirurg die de operatie uitvoerde was niet geblindeerd voor het onderzoek, maar in de follow-up werden behandelend medici geblindeerd voor het gebruik van cyanoacrylaat. Een interim analyse werd uitgevoerd na inclusie van 50 patiënten.

50 patiënten, gemiddeld 71±10 jaar oud, werden geïncludeerd. Vasculaire risicofactoren waren hypertensie (77%), hypercholesterolemie (72%), diabetes mellitus (36%) en roken (28%). Indicaties voor operatief ingrijpen betrof invaliderende claudicatio intermittens niet verbeterend met gesuperviseerde looptraining (Fontaine IIb), rustpijn of weefselverlies. Drie patiënten werden geëxcludeerd vanwege overlijden in de eerste dagen postoperatief, vanwege niet-gerelateerde oorzaken. De POWI incidentie was 3/47 (6%), zonder verschil tussen de twee groepen. Bacteriën die werden gekweekt uit de geïnfecteerde wonden waren Staphylococcus aureus en Pseudomonas aeruginosa.

Conclusie:

We konden, na gebruik van cyanoacrylaat, geen vermindering van het aantal postoperatieve wondinfecties in lieswonden bij vasculaire chirurgie bevestigen. Het ‘number needed to treat’ om tot klinisch significante resultaten te komen werd door de METc als te hoog beoordeeld en de studie werd onderbroken omwille van klinische futiliteit.

Figuur 1. De 'ready-to-use' InteguSeal® applicator.
Figuur 2. Details van screening and randomisatie.
Figuur 3. Curve van 25 patiënten behandeld met en 25 zonder cyanoacrylaat (CA).