Detectie van tumorpositieve lymfklieren bij melanoompatiënten met behulp van multispectral photoacoustic imaging
Langhout, G.C., Grootendorst, D.J., Wouters, M.W.J.M., Nieweg, O.E., Boven, H. van, Steenbergen, W., Manohar, S., Kuhlmann, K.F.D., Ruers, T.J.M.
Voorzitter(s): Dr. W.J.B. Mastboom & dr. T.M. van Ginhoven
Locatie(s): Zaal 82/83
Categorie(ën): Parallelsessie; Topic: onco & endocrien
Peroperatieve lymfklierstadiëring middels sentinel node procedure is een beleidsbepalend onderdeel vande behandeling van melanoompatiënten.Bij een tumorpositieve sentinel node wordt over het algemeen een regionale lymfeklierdissectie gepland. Wanneer al tijdens de sentinel node procedure de klier beoordeeld kan worden, kan de klierdissectie in dezelfde operatie worden uitgevoerd.
Photoacoustic imaging (PAI) is een non-invasieve techniek die gebaseerd is op het verschil in absorptie van licht. Gebruik van licht met verschillende golflengten (multispectraal) maakt weefselspecifieke absorptieverschillen zichtbaar. Door dit licht gepulseerd op het te onderzoeken weefsel te schijnen ontstaat een signaal dat waargenomen kan worden door een hiervoor ontwikkelde echoprobe. Het doel van deze proof-of-principle studie is het onderzoeken vande mogelijkheden van PAIvoor het detecteren van melanine, en dus metastasen, in lymfklieren.
Uit een lymfklierdissectiepreparaat van acht melanoom patiënten werden 12 klieren met een langste diameter < 2.5 cmonderzocht. Een Vevo LAZR© photoacoustic imager werd ingesteld op 5 golflengten: 700, 732, 757, 780 en 800 nm (multispectraal), geselecteerd op basis van de theoretische absorptiespectra van melanine en hemoglobine. Ter controle werd per klier minstens 1 virtuele doorsnede geregistreerd met 100 golflengten oplopend van 700 tot 900 nm (hyperspectraal). Aande hand van histologie en ultrasound werden referentiegebieden met bloed en melanine vastgesteld. Vervolgens werd het volledige datavolume per pixel vergeleken met beide referentiespectra. Uiteindelijk werd met een color-overlay techniekde lokatie van bloed en melanine gerelateerd aan de 3D ultrasound afbeeldingen van de gehele klier.
Totaal werden 12 lymfklieren onderzocht, 4 bleken tumorpositief waarvan 1 amelanotisch. Bloed gerelateerd signaal werd zowel in negatieve (benigne) als in positieve (maligne) klieren gevonden. Melaninesignaal was vele malen sterker in tumorpositieve klieren met melanine (3), maar niet geheel afwezig in de overige (9, inclusief amelanotisch). De hyperspectrale metingen lieten verschillen in de spectra zien van bloed en melanine met als meest kenmerkende verschilde stijging van hetbloedsignaal tussen 730 en 760 nm waar het signaal van melanine geleidelijk afneemt van 700-900 nm. De heterogene distributie van melanoomsignaal werd bevestigd met histologische coupes. De maximale meetdiepte bleek afhankelijk van de aanwezigheid van melanine: maximaal2 centimeterin benigne klieren.
Fotoakoestiek kan selectief melanine detecteren en visualiseren binnen een intacte lymfklier. Dankzij het gebruik van nabij infrarood licht kan tot een diepte van 2 centimeter gemeten worden. Deze techniek zou in de toekomst gebruikt kunnen worden voor de peroperatieve beoordeling van de sentinel node bij melanoompatienten.
- Over Langhout, G.C.
- Over Grootendorst, D.J.
- Over Wouters, M.W.J.M.
- Over Nieweg, O.E.
- Over Boven, H. van
- Over Steenbergen, W.
- Over Manohar, S.
- Over Kuhlmann, K.F.D.
- Over Ruers, T.J.M.