Sneldiagnostiek voor schildkliernodi: logistiek haalbaar?
Lodewijk, L., Mey, N.T.M. van der, Kist, J.W., Borel Rinkes, I.H.M., Valk, G.D., Vriens, M.R.
Voorzitter(s): Dr. W.J.B. Mastboom & dr. T.M. van Ginhoven
Locatie(s): Zaal 82/83
Categorie(ën): Parallelsessie; Topic: onco & endocrien
In de afgelopen jaren is er een toegenomen incidentie van het schildkliercarcinoom. Waren dit er in 2000 nog 365 in 2010 was dit gestegen naar 570 nieuwe gevallen per jaar in Nederland. Een groot deel hiervan is te verklaren door een betere detectie van kleine nodi en de grootste toename is dan ook te zien in de papillaire (micro)carcinomen. Ondanks dat deze stijging in incidentie zich niet uit in een hogere tumor gerelateerde sterfte, geeft dit wel een hogere belasting voor de diagnostiek. Sneldiagnostiek is voor palpabele tumoren in de mamma een algemeen geaccepteerd proces, zelfs zo dat in de richtlijn staat dat alle diagnostische onderzoeken op 1 dag plaatsvinden en er een aanlooptijd is van maximaal 5 werkdagen. Voor schildkliernodi is hier in de meeste ziekenhuizen geen sprake van en duurt het diagnostisch proces vaak meerdere weken.
Sinds oktober 2011 biedt de afdeling endocrinologie van een groot schildkliercentrum, in samenwerking met de afdelingen radiologie, pathologie en chirurgie, sneldiagnostiek aan voor patiënten met een schildkliernodus. Binnen dit traject doorloopt de patiënt met een schildkliernodus het diagnostisch proces in 1 dag en wordt een toegangstijd van maximaal 1 week nagestreefd.
Het diagnostisch proces start met een consult op de polikliniek endocrinologie. Tijdens dit consult wordt de anamnese afgenomen, het lichamelijk onderzoek verricht en de vooraf bepaalde schildklierfunctie beoordeeld. Aansluitend op het consult wordt een echo met punctie uitgevoerd door de radioloog. Het punctaat wordt door een patholoog beoordeeld, zodat bij een niet-representatief punctaat, de punctie direct, tot maximaal drie keer, herhaald kan worden. Het punctaat wordt dezelfde dag beoordeeld door een patholoog zodat de uitslag en het behandelplan aan het einde van die dag met de patiënt besproken kan worden.
Tot nu toe zijn er op deze sneldiagnostiek polikliniek in de periode van oktober 2011 tot en met december 2012 61 patiënten gezien. Hiervan was 86.9% vrouw. Bij 95.1% van de patiënten was op dezelfde dag de uitslag definitief en is er een behandelplan gemaakt. In de overige 4.9% moesten nog aanvullende kleuringen worden verricht. 22 patiënten zijn verwezen voor een operatie. De aanlooptijd was voor 41% van de patiënten minder dan 7 dagen en 80% van de patiënten werd binnen twee weken gezien.
Concluderend is sneldiagnostiek voor schildkliernodi logistiek haalbaar en is het percentage patiënten dat met een behandelplan naar huis gaat >95%.
- Over Lodewijk, L.
- Over Mey, N.T.M. van der
- Over Kist, J.W.
- Over Borel Rinkes, I.H.M.
- Over Valk, G.D.
- Over Vriens, M.R.