Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVvH

vrijdag 31 mei 2013 9:10 - 9:20

Robot geassisteerde transaxillaire schildklierchirurgie: resultaten van de eerste 10 patiënten

Kist, J.W., Lodewijk, L., Borel Rinkes, I.H.M., Vriens, M.R.

Voorzitter(s): Dr. W.J.B. Mastboom & dr. T.M. van Ginhoven

Locatie(s): Zaal 82/83

Categorie(ën): Parallelsessie; Topic: onco & endocrien

De robot geassisteerde transaxillaire (hemi)thyreoïdectomie (RATT) is een relatief nieuwe methode binnen de schildklierchirurgie. De techniek is ontwikkeld in Zuid-Korea waar een litteken in de hals sociaal onwenselijk is. Het belangrijkste voordeel van de techniek is het ontbreken van een potentieel ontsierend litteken in de hals, wat van grote waarde is in een patiëntengroep die voornamelijk uit jonge vrouwen bestaat. Ook kan deze techniek worden ingezet bij patiënten die een verhoogde neiging hebben tot keloïdvorming. Recent is deze techniek als eerste in Nederland geïntroduceerd in een groot schildkliercentrum.

Bij de RATT wordt via een incisie in de voorste axillair plooi subcutaan over de fascie van de musculus pectoralis een werkkanaal gecreëerd richting de schildklier. Middels een retractor wordt het werkkanaal gewaarborgd, waarna de robotarmen in positie worden gebracht. Vervolgens wordt door de chirurg achter de console een hemithyreoïdectomie verricht, waarbij de nervus laryngeus recurrens en bijschildklieren worden geïdentificeerd en gespaard. Het werkkanaal wordt na het verwijderen van het preparaat geïnfiltreerd met marcaïne. Vervolgens wordt een drain geplaatst en de huid gesloten.

Vanaf maart tot en met december 2012 werden 10 patiënten met een indicatie voor een hemithyreoïdectomie met deze nieuwe techniek behandeld door twee ervaren schildklierchirurgen. Patiënt karakteristieken, pre-operatieve gegevens, per-operatieve statistieken en post-operatieve complicaties werden retrospectief geanalyseerd.

De mediane operatieduur was 159 minuten. Er is een duidelijke afnemende trend in operatieduur. Het mediane bloedverlies was nihil. In 1 casus werd er geconverteerd, omdat er een bloeding was ontstaan bij een (te) groot struma.

De mediane opname duur was 1 dag. Er trad bij twee patiënten een post-operatieve complicatie op. In beide gevallen ging het om een seroom in de pectoralis major regio, dat ongecompliceerd herstelde na drainage. Er traden geen plexus brachialis gerelateerde complicaties op. Postoperatieve PA toonde bij 4 patiënten een folliculair adenoom, bij 3 patiënten nodulaire hyperplasie, bij 2 patiënten multinodulair struma en bij 1 patiënt een micro-papillair schildkliercarcinoom.

De RATT is een nieuwe techniek en deze eerste resultaten laten zien dat er - bij nodi tot maximaal 4 centimeter - veilig een hemithyreoïdectomie mee uitgevoerd kan worden. Bij een oplopende ervaring van het gehele chirurgische team zullen operatietijd en het percentage postoperatieve complicaties waarschijnlijk dalen.

In conclusie is de RATT dus een veilige techniek met als belangrijk voordeel een litteken vrije hals.