De rol van re-irradiatie bij patiënten met een lokaal recidiverend rectum carcinoom
Bosman, S.J., Holman, F.A., Dudink, R., Rutten, H.J.T.
Voorzitter(s): Dr. J.W.A. Burger & dr. J.M.T. Omloo
Locatie(s): Zaal 80/81
Categorie(ën): Parallelsessie; Topic: colorectaal
Door de invoering van de Totale Mesenteriale Excisie (TME), al dan niet voorafgegaan door neoadjuvante therapie, is de kans op het krijgen van een lokaal recidief sterk vermindert. Ondanks de verbeterde uitkomsten, zijn er toch patiënten die een lokaal recidief ontwikkelen. De meerderheid van de patiënten met een lokaal recidief, zijn tijdens de behandeling voor de primaire tumor al behandeld met radiotherapie. Dit leidt tot de vraag of reirradiatie een betere lokale tumor respons en overleving geeft, of dat het juist leidt tot een grotere toxiciteit. Het doel van dit onderzoek is om de uitkomst van reirradiatie in patiënten met een lokaal recidief te evalueren.
Het centrum waar de studie plaats vond, is gespecialiseerd in de behandeling van patiënten met een recidief rectum carcinoom. Aanvankelijk werden patiënten die voor de primaire tumor al bestraald waren niet herbestraald. Tegenvallende resultaten van dit beleid en positieve resultaten van centra die wel herbestralen, hebben ertoe geleid dat het behandelplan veranderd werd.
Vanaf 1994 tot 2011 werden 235 patiënten met een lokaal recidief in opzet curatief behandeld (gemiddelde leeftijd 63 jaar, 141 mannen, 94 vrouwen). Honderdzestien patiënten ondergingen reirradiatie (dosis 2500-6000 centigray (cGy), gemiddeld 4250 cGy). Reirradiatie, al dan niet gecombineerd met chemotherapie, helpt bij het verkrijgen van een radicale resectie (53% onderging een R0 resectie). In een univariate cox regressie analyse werd er een significant verschil gezien tussen respectievelijk geen voorbehandeling, herbestraling met chemotherapie, bestraling met chemotherapie, herbestraling zonder chemotherapie en alleen bestraling (HR 1.72; HR 1.00; HR 0.85; HR 1.65 en HR 1.16; p=0.030). Er werd minder toxiciteit gerapporteerd door patiënten die herbestraald waren ten opzichte van de patiënten die voor de eerste keer bestraald werden, waarschijnlijk door de lagere dosis van de herbestraling. De ziektevrije overleving na vijf jaar was 36% bij patiënten die herbestraald waren.
Concluderend, neoadjuvante behandeling, reirradiatie of reirradiatie gecombineerd met chemotherapie, heeft invloed op de kanker specifieke overleving. Zelfs na een primaire resectie in combinatie met radiotherapie, is de behandeling van het lokaal recidief met reirradiatie (gecombineerd met chemotherapie) uitvoerbaar en lijdt dit tot een goede oncologische uitkomst.