Stent als overbrugging naar chirurgie voor een obstructief coloncarcinoom is geassocieerd met een sterk verhoogde kans op locaal recidief vergeleken met een spoed resectie
Tuynman, J.B., Gorissen, K., Fryer, E., Wang, L., Lindsey, I., Cunningham, C
Voorzitter(s): Prof. dr. J.A. Roukema & dr. S.M.E. Engelen
Locatie(s): Auditorium
Categorie(ën): Parallelsessie; Topic: colorectaal
Een aanzienlijk percentage patiënten met een coloncarcinoom presenteert zich met een obstructieve ziekte. Een aantrekkelijke behandeling is stent plaatsing ter decompressie en ter overbrugging tot een electieve operatieve resectie. Peri-operatieve voordelen op korte termijn hebben geleid tot een wereldwijd gebruik van stents als overbrugging voor de behandeling van patiënten. Er is echter geen duidelijkheid omtrent de oncologische uitkomst op langere termijn. Bovendien lijken de vermeende voordelen zeer beperkt voor relatief gezonde patiënten. Het doel van deze studie was om de oncologische uitkomst van stents als overbruggings therapie voor een obstructief coloncarcinoom te evalueren.
Gedurende 2006 tot 2012 zijn alle patiënten met een obstructief coloncarcinoom prospectief geregistreerd en gevolgd in een groot colorectaal centrum. In alle gevallen werd een preoperatieve CT verricht. De keuze van therapie, hetzij een stent als overbrugging, hetzij een spoedoperatie werd gemaakt op basis van beschikbaarheid van de stent en keuze van de patiënt. De stent behandeling werd vergeleken met een controle groep patiënten behandeld met een spoed operatie. Alleen patiënten zonder synchrone metastasen en enkel linkszijdige tumoren werden geïncludeerd. In totaal werden 116 patiënten opgenomen met een linkszijdig obstructief colon carcinoom waarvoor in opzet curatieve behandeling werd ingezet. 11 patiënten werden geëxludeerd wegens perforatie voor aanvang therapie. Van de 105 patiënten werden 62 met een stent behandeld en 43 patiënten kregen een spoedoperatie. De twee patiënten groepen verschilden niet in pre- en postoperatieve TNM stadiering. In patiënten behandeld met stents en jonger dan 75 jaar werd een opmerkelijk hoog percentage lokaal recidief gevonden vergeleken met de spoed operatie groep (31.6% vs 8.3%, p=0.03). Er was ook een trend naar langere ziekte vrije overleving in de spoed operatie groep (p=0.15). De totale overleving was niet verschillend. De perioperatieve morbiditeit was vergelijkbaar in beide groepen. In oudere patiënten (75+) werd geen verschil in lokaal recidief of ziekte vrije overleving waargenomen, terwijl de perioperatieve morbiditeit lager was in de stent groep.
Conclusie: Het gebruik van stents als overbrugging voor obstructief coloncarcinoom is voor de oudere patiënt met comorbiditeit zinvol met een reductie van de perioperatieve complicaties zonder een negatief effect op de oncologische uitkomst. Echter dit cohort onderzoek toont aan dat het gebruik van stents in patienten jonger dan 75 jaar is geassocieerd met een sterk verhoogde kans op lokaal recidief en geen voordeel geeft in peroperatieve morbiditeit.
- Over Tuynman, J.B.
- Over Gorissen, K.
- Over Fryer, E.
- Over Wang, L.
- Over Lindsey, I.
- Over Cunningham, C