Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVvH

donderdag 30 mei 2013 18:50 - 19:00

Anatomie in vivo, de meso-oesophagus en de peri-oesophageale fascie

Zonderhuis, B.M., Peet, D.L. van der, Gisbertz, S.S., Berge Henegouwen, M.I. van, Hartemink, K.J., Cuesta, M.A.

Voorzitter(s): Dr. W.J. Vles & dr. J.M.T. Omloo

Locatie(s): Baroniezaal

Categorie(ën): Parallelsessie; Topic: colorectaal

De huidige chirurgische anatomie maakt onderscheid tussen organen, vaten, zenuwen en lymfebanen. Met de intrede van de (laparo)scopische chirurgie staat dissectie tussen anatomische vlakken steeds meer op de voorgrond. Anatomische grenzen van een dissectie worden bepaald door fascies.

De reeds verrichte prospectieve multicenter studie toont aan dat er bij in vivo preparaten sprake is van een fascie rondom de oesophagus welke de anatomische begrenzing vormt van het oncologisch dissectievlak. Daarnaast blijkt er een mesenterium aanwezig te zijn aan de linkerzijde van de oesophagus richting de thoracale aorta welke gekliefd dient te worden ten einde de oesophagus te kunnen reseceren. Niet eerder werden deze fasciebladen in detail omschreven.

Deze videosessie toont stap voor stap de thoracoscopisch gefilmde fasen van de oesophagus cardiaresectie, die werd verricht ivm een carcinoom van de distale oesophagus. De thoracoscopische resectie werd via de rechterthorax helft in buikligging verricht. Tijdens de procedure werd de long beademd (laag volume, hoogfrequent) en werd een positieve druk van 8 mmHg in de rechter hemi-thorax aangelegd.

Na het openen van de pleura wordt thoracoscopisch de oesophagus vrijgeprepareerd en vindt een mediastinaal lymfkliertoilet plaats.

De positie van een fascie rondom de thoracale oesophagus (welke zijn equivalent kent rondom het mesorectum) alsmede de aanwezigheid van een meso-oesophagus worden laten zien. Transversale doorsneden in de vorm van illustraties en post-mortale preparaten worden getoond, deze benaderen de fascies vanuit een ander gezichtspunt. Kennis van deze anatomie is noodzakelijk ten einde een complete oncologische dissectie te verrichten.

Figuur 1.
Figuur 2.
Figuur 3.