Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVvH

donderdag 30 mei 2013 18:30 - 18:40

Transanale endoscopische rectumchirurgie met gebruik van de Single Site Laparoscopie-techniek versus Transanale Endoscopische Microchirurgie

Schiphorst, A.H.W., Pronk, A., Martijnse, I., Langenhoff, B.S., Zimmerman, D.D.E.

Voorzitter(s): Dr. J. Heisterkamp & dr. H.M. Kroon

Locatie(s): Diezehal

Categorie(ën): Parallelsessie; Topic: GE

Momenteel is de Transanale Endoscopische Microchirurgie (TEM) de methode van keus voor het lokaal verwijderen van rectumpoliepen. Dit is een goed uitgewerkte techniek met relatief kostbare apparatuur die niet in elk ziekenhuis voorhanden is. De aanschaf van de Single Site Laparoscopie-techniek (SSL) is goedkoper en er is reeds ervaring met deze techniek bij laparoscopische ingrepen. Het doel van deze studie was het onderzoeken van de haalbaarheid van het gebruik van de SSL bij transanale endoscopische rectumchirurgie en het vergelijken van de operatieve uitkomsten van SSL versus klassieke TEM (operatietijd, functionele uitkomsten, opnameduur, complicaties).

Alle opeenvolgende patiënten, uit 2 grote perifere opleidingsklinieken, met indicatie voor transanale chirurgie werden geïncludeerd. Patiënt gegevens en operatieve uitkomsten werden in een database geregistreerd. De uitkomsten van rectumchirurgie met SSL werden vergeleken met klassieke TEM.

In 2012 werden 40 patiënten geopereerd, waarvan 23 met gebruik van de SSL en 17 met gebruik van de TEM. Patiënt karakteristieken waren vergelijkbaar in beide groepen. Mediane operatietijd was 60 minuten voor SSL versus 57 minuten voor TEM (p= niet significant, n.s.). Mediane opnameduur was in beide groepen 1 dag. Er waren 2 heropnames in de SSL groep versus geen in de TEM groep. Er was 1 per-operatieve complicatie in de SSL groep (pneumoperitoneum waarvoor laparoscopische assistentie) versus2 inde TEM groep (fors defect in het rectum waarvoor conversie naar Low Anterior resectie en een patiënt met status na subtotale colectomie waarbij transmurale resectie te gevaarlijk bleek omdat de afwijking per-operatief te dicht bij de naad lag) (p=n.s.). In de SSL groep waren 6 post-operatieve complicaties versus2 inde TEM groep (p=n.s.). In de TEM groep waren geen complicaties in de langere termijn follow-up, in de SSL groep 1 patiënt met stenose ter plaatse van het rectale defect waarvoor succesvolle endoscopische dilatatie. In beide groepen werd postoperatief geen verminderde continentia alvi gezien.

SSL bleek relatief snel aan te leren. Na ongeveer 15 ingrepen werd een significante daling van de mediane operatieduur bemerkt (zie figuur 1).

Conclusie

Het gebruik van de SSL-techniek voor transanale endoscopische chirurgie lijkt haalbaar en heeft een korte leercurve. Operatietijd, opnameduur, complicaties en functionele resultaten zijn vergelijkbaar met die na klassieke TEM. De techniek is relatief eenvoudig aan te leren.