Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVvH

donderdag 30 mei 2013 18:00 - 18:10

Praktische toepasbaarheid van biliaire en arteriële fluorescentiebeeldvorming tijdens laparoscopische galblaaschirurgie

Schols, R.M., Bouvy, N.D., Masclee, A.A.M., Dam, R.M. van, Dejong, C.H.C., Stassen, L.P.S.

Voorzitter(s): Drs. J.W.A. Leijtens & dr. B.A. Grotenhuis

Locatie(s): Brabantzaal

Categorie(ën): Parallelsessie; Topic: GE

Introductie
De laparoscopische cholecystectomie is een van de meeste uitgevoerde laparoscopische procedures. Galwegletsel is een zeldzame, maar ernstige complicatie tijdens deze procedure, veelal veroorzaakt door misidentificatie van de extra-hepatische galweganatomie.

De Critical View of Safety (CVS) techniek is ingevoerd om het risico van dit letsel te verminderen. Nabij-infrarode fluorescentiebeeldvorming met indocyaninegroen (ICG) is een veelbelovende, innovatieve en noninvasieve methode voor de identificatie van de extra-hepatische biliaire en arteriële anatomie.

Het doel van deze studie was om de praktische toepasbaarheid van fluorescentiebeeldvorming te beoordelen voor gecombineerde cholangiografie en angiografie tijdens laparoscopische galblaaschirurgie.

Methoden
Opeenvolgende patiënten, die een electieve laparoscopische cholecystectomie ondergingen, kregen tweemaal een intraveneuze injectie ICG: direct na inductie van anesthesie (voor galwegafbeelding) én een herhaling op het moment van verkrijgen van Critical View of Safety (voor arteriële afbeelding).

Tijdens dissectie van de basis van de galblaas en de ductus cysticus, werden de extra-hepatische galwegen gevisualiseerd met gebruikmaking van een speciale laparoscoop, die beschikt over zowel conventionele beeldvorming als fluorescentiebeeldvorming.

Intraoperatieve zichtbaarheid van de biliaire structuren werd op vastgestelde tijdsmomenten geregistreerd, evenals visualisatie van de arteria cystica bij verkrijgen van CVS.

Resultaten
Dertig patiënten werden geïncludeerd. Met de fluorescentielaparoscoop was ICG zichtbaar in de lever en galwegen binnen 20 minuten na toediening; dit bleef zo tot ongeveer 2 uur. In een vroege fase van de operatie konden de ductus choledochus en cysticus geïdentificeerd worden; significant eerder dan met conventionele cameramodus. De arteria cystica werd succesvol afgebeeld bij herhaalde ICG injectie. Voorbereidingstijd voor de start van de ingreep én operatieduur werden slechts verwaarloosbaar verlengd door het gebruik van de fluorescentietechniek. Geen per- of postoperatieve complicaties traden op als gevolg van ICG toediening.

Conclusie
Biliaire en arteriële fluorescentiebeeldvorming tijdens laparoscopische cholecystectomie is gemakkelijk toepasbaar in de praktijk, leidt tot eerdere visualisatie van de galwegen en is nuttig voor de bevestiging van de arteriële anatomie.