Nieuw concept anatomie oesophagus: de meso-oesophagus
Zonderhuis, B.M., Peet, D.L. van der, Berge Henegouwen, M.I. van, Gisbertz, S.S., Hartemink, K.J., Cuesta, M.A.
Voorzitter(s): Dr. G.A.P. Nieuwenhuijzen & drs. W. van der Meij
Locatie(s): Baroniezaal
Categorie(ën): Parallelsessie; Topic: GE
De huidige chirurgische anatomie maakt onderscheid tussen organen, vaten, zenuwen en lymfebanen. Met de intrede van de laparoscopische chirurgie staat dissectie tussen anatomische vlakken steeds meer op de voorgrond. Anatomische grenzen van een dissectie worden bepaald door fascies.
Doel van de studie is het prospectief aantonen van het bestaan van een fascie rondom de thoracale oesophagus (welke zijn equivalent kent rondom het mesorectum) alsmede de aanwezigheid van een meso-oesophagus.
De thoracoscopisch gefilmde fase van de oesophagus cardiaresectie, die werd verricht ivm een plaveiselcel- of adenocarcinoom van de mid- of distale oesophagus, werd door een panel van twee onafhankelijk experts geobserveerd. De thoracoscopische resectie werd via de rechterthorax helft in buikligging verricht. Tijdens de procedure werd de long beademd (laag volume, hoogfrequent) en werd een positieve druk van 8 mmHg in de rechter hemi-thorax aangelegd. Aanwezigheid en locatie van de dunne fascie rondom de oesophagus en de meso-oesophagus werd gescoord. Ten einde de fasciebladen en het mesenterium nader te kunnen definiëren werden drie humane post-mortale preparaten bestudeerd, twee middels thoracotomie en een in transversale plakken van1 cm.
Vanuit vier (internationale) instituten werden 35 video’s prospectief verzameld voor studiedoeleinden. De beide experts observeerden onafhankelijk de thoracoscopische dissectie en scoorden 100% (35/35) aanwezigheid van zowel de fascie rondom de oesophagus als de meso-oesophagus. Ook de post-mortale preparaten tonen de aanwezigheid van de fascie rondom de oesophagus en de meso-oesophagus.
De resultaten uit deze prospectieve multicenter studie tonen aan dat er bij in vivo preparaten sprake is van een fascie rondom de oesophagus welke de anatomische begrenzing vormt van het oncologisch dissectievlak. Daarnaast blijkt er een mesenterium aanwezig te zijn aan de linkerzijde van de oesophagus richting de thoracale aorta welke gekliefd dient te worden ten einde de oesophagus te kunnen reseceren. Niet eerder werden deze fasciebladen in detail omschreven. Kennis van deze anatomie is noodzakelijk ten einde een complete oncologische dissectie te verrichten.
- Over Zonderhuis, B.M.
- Over Peet, D.L. van der
- Over Berge Henegouwen, M.I. van
- Over Gisbertz, S.S.
- Over Hartemink, K.J.
- Over Cuesta, M.A.