Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVvH

donderdag 30 mei 2013 14:45 - 14:55

De rol van het ziekenhuis van diagnose en de kans op curatieve behandeling van een resectabel slokdarmcarcinoom

Koëter, M., Steenbergen, L.N. van, Lemmens, V.E.P.P., Rutten, H.J.T., Roukema, J.A., Nieuwenhuijzen, G.A.P.

Voorzitter(s): Dr. G.A.P. Nieuwenhuijzen & drs. W. van der Meij

Locatie(s): Baroniezaal

Categorie(ën): Parallelsessie; Topic: GE

De optimale behandeling voor een resectabel slokdarmcarcinoom is volgens de Nederlandse richtlijn neoadjuvante chemoradiatie gevolgd door chirurgie en bij kleine tumoren de endoscopische mucosale resectie. Door centralisatie worden deze behandelingen voornamelijk uitgevoerd in regionale verwijscentra. Echter de keuze om patiënten door te verwijzen voor curatieve behandeling wordt gemaakt in het MDO van het regionale ziekenhuis. Het doel van dit onderzoek is bepalen of het ziekenhuis van diagnose van invloed is op de kans om een curatieve behandeling te krijgen en de invloed op overleving bij patiënten met een resectabel slokdarmcarcinoom.

 

Patiënten met een resectabel slokdarmcarcinoom (T1-3, N0-3, M0-1A) gediagnostiseerd tussen 2003-2010 (n=849) zijn geselecteerd uit de kanker registratie van de IKZ regio. Deze regio heeft twee verwijscentra en acht verwijzende ziekenhuizen. Er is een logistische regressie analyse verricht om de invloed van ziekenhuis van diagnose op het ondergaan van een chirurgische behandeling, gecorrigeerd voor geslacht, leeftijd, co-morbiditeit, T-stadium, histologie, tumor locatie en sociaal-economische status (SES). Daarnaast is met gebruik van de multivariate Cox regressie analyse het effect van ziekenhuis van diagnose op de overleving bepaald.

 

Tussen de verschillende ziekenhuizen uit de regio was er een groot verschil in het percentage patiënten welke curatieve chirurgie heeft gekregen, namelijk van 33% tot 67% (p=0.002). Tussen deze ziekenhuizen was opvallend genoeg geen significant verschil in leeftijd, co-morbiditeit, histologie en tumor locatie. Multivariate logistische regressie analyse toonde dat in de helft van de ziekenhuizen patiënten significant minder kans hadden op curatieve chirurgie. Daarnaast hadden patiënten gediagnostiseerd in acht ziekenhuizen significant minder kans op het krijgen van behandeling met curatieve opzet (chirurgie of definitieve chemoradiatie). Multivariate Cox regressie analyse toonde bovendien dat het ziekenhuis van diagnose een negatief effect had op de overleving.

 

Het ziekenhuis van diagnose speelt een belangrijke rol in het aanbieden van een curatieve behandeling bij patiënten met een resectabel slokdarmcarcinoom. Tevens is er een effect op de overleving. Alle patiënten met een slokdarmcarcinoom zouden daarom moeten worden besproken met een regionaal multidisciplinair team van deskundigen in de mogelijkheden van de behandeling van het slokdarmcarcinoom.