Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVvH

donderdag 30 mei 2013 14:35 - 14:45

PET-CT is essentieel voor de (vroeg)detectie van randrecidieven na RFA van colorectale levermetastasen

Nielsen, K., Tilborg, A.A.J.M. van, Scheffer, H.J., Meijerink, M.R., Lange - de Klerk, E.S.M. de, Meijer, S., Comans, E.F.I., Tol, M.P. van den

Voorzitter(s): Dr. G.A.P. Nieuwenhuijzen & drs. W. van der Meij

Locatie(s): Baroniezaal

Categorie(ën): Parallelsessie; Topic: GE

Introductie

Radiofrequente ablatie (RFA) van colorectale levermetastasen (CRLM) wordt in toenemende mate gezien als een behandeling met curatieve intentie. Een kritisch punt blijft het relatief hoge percentage randrecidieven. Daar het zinvol lijkt een randrecidief na RFA te behandelen is betrouwbare diagnostiek essentieel. Follow-up na RFA vindt vaak plaats door middel van een CT of MRI, echter het post-ablatie effect bemoeilijkt interpretatie van de beelden. Een PET-CT kan mogelijk differentiëren tussen de inactieve post-ablatie regio en actief tumormetabolisme. In deze studie willen we onze ervaringen met PET-CT uiteenzetten waarbij we het interval bepalen waarin een randrecidief wordt gediagnosticeerd en suggesties doen voor interpretatie en timing van een PET-CT na RFA van CRLM.

Materiaal en Methoden

Patiënten met CRLM die behandeld zijn met RFA tussen januari 2005 en december 2010 én een PET-CT ondergingen binnen een jaar na de behandeling werden geïncludeerd. Resultaten van de post operatieve PET-CT werden geëvalueerd tot het optreden van een randrecidief. Dit werd gedefinieerd als een zone met focaal verhoogde FDG opname in of onmiddellijk aangrenzend aan het met RFA behandelde gebied. Alle randrecidieven werden zo mogelijk opnieuw behandeld.

Resultaten

Negenenzeventig patiënten met 179 geableerde laesies werden geïncludeerd. In totaal werden na primaire RFA behandeling 170 scans vervaardigd, waarbij bij 90% van de randrecidieven binnen 9 maanden werd gediagnosticeerd en 96,7% binnen 1 jaar. Na 15 maanden werd geen nieuw randrecidief meer gezien. Slechts 2% van de laesies <1cm en 4% van de laesies < 2cm ontwikkelde een randrecidief, het merendeel van de randrecidieven wordt gediagnosticeerd bij de grotere laesies.

Conclusie

Meer dan 95% van de randrecidieven van met RFA behandelde CRLM worden binnen een jaar na behandeling gediagnosticeerd op PET-CT. Regelmatige follow-up met behulp van PET-CT is dan geïndiceerd, daar herbehandeling van kleinere laesies vaak mogelijk is. De aanbeveling geldt voor laesies >2cm aangezien de kleinere laesies zelden lokaal recidief laten zien.