Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVvH

donderdag 30 mei 2013 15:15 - 15:25

Trial Early Serum Test Breastcancer (TESTBreast). Een serum-test voor vroegdetectie van borstkanker bij patiënten met een familiaire of genetische predispositie

Roeke, T., Mesker, W.E., Tollenaar, R.A.E.M.

Voorzitter(s): Dr. I.H.J.T. de Hingh & dr. M. van Heijl

Locatie(s): Zaal 80/81

Categorie(ën): Parallelsessie; Topic: algemeen & overig

De vroege opsporing van borstkanker bij vrouwen met een verhoogd risico op deze ziekte is een uitdaging. Bij deze vrouwen komt de ziekte vaker op jonge leeftijd voor, het aantal intervalcarcinomen is hoger en de ziekte heeft vaker een agressief beloop. Vroege opsporing van borstkanker kan de kans om aan deze ziekte te overlijden verkleinen. Echter, screening middels mammografie heeft bij jonge vrouwen een lage sensitiviteit. Toevoeging van MRI aan deze screening vergroot de sensitiviteit maar brengt hogere kosten met zich mee, kost meer tijd en de specificiteit ervan is variabel. Een sensitieve, specifieke, goedkope en weinig belastende test is van meerwaarde. Het TESTBreastproject heeft als doel te onderzoeken of serumanalyse met massaspectrometrie proteomics een dergelijke test kan zijn.

Massaspectrometrie proteomics omvat de analyse van eiwitten met behulp van een massaspectrometer. In een massaspectrometer worden eiwitten, bijvoorbeeld afkomstig uit een serummonster, in gasfase geïoniseerd, gescheiden en geanalyseerd op basis van hun massa-lading-verhouding. Ieder serummonster levert een uniek eiwitprofiel op. Op basis van vergelijking van profieleigenschappen kan onderscheid worden gemaakt tussen bijvoorbeeld kankerpatiënten en niet-kankerpatiënten

Identificatie van borstkankerpatiënten met serum-proteomics laat veelbelovende resultaten zien. Een in 2006 door ons uitgevoerde (en eerder op de Chirurgendagen gepresenteerde) studie naar het onderscheidend vermogen van serum-proteomics bij borstkanker liet een sensitiviteit van 84% en een specificiteit van 95% zien. De hoogrisico-draagsters binnen deze studie, bestaande uit draagsters van een BRCA-mutatie, werden allen correct geclassificeerd (n=6 draagsters met maligniteit en n=7 draagsters zonder maligniteit). Ook de resultaten met betrekking tot vroege stadia van borstkanker waren veelbelovend: van de 20 patiënten met DCIS en van de 41 patiënten met stadium I borstkanker werden respectievelijk 19 (95%) en 39 (95%) patiënten correct geclassificeerd.

Het afgelopen jaar is in het kader van het TESTBreastproject een infrastructuur opgezet om serummonsters van vrouwen met een verhoogd risico op borstkanker op gestandaardiseerde wijze te verzamelen en te analyseren met massaspectrometrie. Het streven zal zijn om 1250 vrouwen met een verhoogd risico op borstkanker gedurende drie jaar te volgen en per patiënt jaarlijks 2-4 maal (afhankelijk van het lopende surveillance programma) een serummonster te verkrijgen. Onze verwachting is dat dit veertig gevallen van borstkanker zal opleveren. De analyse zal plaatsvinden met high-throughput matrix-assisted laser desorption/ionization time-of-flight (MALDI-TOF) massaspectrometrie. Het doel van dit project is de toepasbaarheid en de meerwaarde van serum-proteomics als screeningsmethode te onderzoeken. We streven ernaar in 2013 een landelijke uitbreiding van het TESTBreast project te realiseren.