Optimalisatie van peri-operatieve zorg in bariatrische chirurgie
Dogan, K., Aarts, E.O., Koehestanie, P., Hammink, E., Aufenacker, Th.J., Berends, F.J., Janssen, I.M.C.
Voorzitter(s): Dr. E.C.T.H. Tan & dr. T.M. van Ginhoven
Locatie(s): Auditorium
Categorie(ën): Parallelsessie; Topic: algemeen & overig
Morbide obesitas is in Nederland een groeiend probleem. De indicatie tot operatieve behandeling van overgewicht neemt daardoor toe. Over de jaren heen is er in Nederland een verdubbeling van de aantal operaties (~7000/jaar). Overgewicht wordt vaak geassocieerd met verhoogd operatie risico en moeizaam postoperatief herstel. Het is om deze redenen noodzakelijk de peri-operatieve zorg voor deze groep patiënten te optimaliseren. Enhanced Recovery after Surgery (ERAS) programma’s, ingeburgerd in colorectale chirurgie, geeft sneller herstel van patiënten zonder de veiligheid te verminderen. Het doel van deze studie was het analyseren van de effectiviteit en veiligheid van Enhanced Recovery After Bariatric Surgery (ERABS) programma in morbide obese patiënten die een primaire laparoscopische Roux-en-Y Gastric Bypass (pLRYGB) ondergingen.
Patiënten die in de periode van april tot juni 2012 een pLRYGB volgens ERABS ondergingen werden vergeleken met een groep uit januari tot april 2011 die volgens conventionele perioperatieve zorg werden behandeld. De patiënten werden gematcht op leeftijd en geslacht. De primaire eindpunten waren operatie duur en ziekenhuis opname. Secundaire eindpunten waren medicatie gebruik, aantal re-operaties en 30-dagen mortaliteit. ERABS wordt gekenmerkt door vermindering en standaardisatie van handelingen, meer samenwerking tussen de betrokken (para)medische disciplines en ziektebesef van de patiënt.
In totaal 150 patiënten, 75 in elke groep (69.3% vrouw), werden geïncludeerd voor analyse. Preoperatieve patiëntkenmerken waren respectievelijk in de conventionele groep en ERABS groep voor leeftijd (46.2±10.1 vs 48.4 ±8.9 jaar), gewicht (136.2 ±19.4 vs 133.6 ±20 kg. ), ASA-classificatie (2.08 ±0.6 vs 2.23 ±0.6) en co-morbideiten gelijk (p>0.05). Body Mass Index en buikomvang waren in de conventionele groep significant hoger, respectievelijk, 46.8 ±5.6 vs 44.9 ±5.5 kg/m2 (p=0.04) en 137.7 ±10.3 vs 132.9 ±13.4 cm (p=0.02).
Totale operatie duur, berekend van aankomst op de operatiekamer tot aankomst op de recovery, was respectievelijk 119±21 vs 82±21 min (p<0.01). Totale ziekenhuisopname duur was ook significant gereduceerd (respectievelijk 65:27 ±09:49 vs 42:41 ±08:58 uur). Daarnaast zijn het aantal medium care opnames gereduceerd van 14 naar 4 patiënten (p<0.05). Postoperatieve morfine gebruik werd verminderd met 50% in de ERABS groep. In conventionele groep werd er 1 (1.3%) re-operatie verricht, in vergelijking tot 3 (4%) re-operaties in ERABS groep. In beide groepen waren er geen patiënten overleden.
Conclusie:
Invoering van ERABS programma voor overgewichtschirurgie is veilig en bevorderd postoperatief herstel bij morbide obese patiënten. Tevens is het efficiënt door significante vermindering van operatie en opname duur. De opzet kan overgenomen worden door andere centra en andere chirurgische disciplines.
- Over Dogan, K.
- Over Aarts, E.O.
- Over Koehestanie, P.
- Over Hammink, E.
- Over Aufenacker, Th.J.
- Over Berends, F.J.
- Over Janssen, I.M.C.