Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVvH

donderdag 30 mei 2013 14:35 - 14:45

De prevalentie van Staphylococcus aureus neusdragerschap bij chirurgen en arts-assistenten chirurgie

Vugt, J.L.A. van, Coelen, R.J.S., Dam, D.W. van, Winkens, B., Derikx, J.P.M., Heddema, E.R., Stoot, J.H.M.B.

Voorzitter(s): Dr. E.C.T.H. Tan & dr. T.M. van Ginhoven

Locatie(s): Auditorium

Categorie(ën): Parallelsessie; Topic: algemeen & overig

Introductie:

Staphylococcus aureus is de meest voorkomende oorzaak van nosocomiale infecties. Het aantal nosocomiale S. aureus infecties kan gereduceerd worden door chirurgische patiënten bij opname te screenen op neusdragerschap en dragers te dekoloniseren middels lokale behandeling. Behalve patiënten kunnen ook gezondheidsmedewerkers S. aureus neusdrager zijn. Het doel van deze landelijke studie was om de prevalentie van S. aureus neusdragerschap onder chirurgen en arts-assistenten chirurgie te onderzoeken.

Materiaal en methoden:

Gedurende de Chirurgendagen 2012 (NVvH) werden bezoekende chirurgen en arts-assistenten chirurgie gevraagd voor deelname. Bij hen werd een uitstrijk van beide neusgaten verricht. Een controlegroep bestaande uit poliklinische patiënten werd gevormd. Detectie van S. aureus werd gedocumenteerd. Er werd niet getest op antibioticagevoeligheid.

Resultaten:

Van 366 chirurgen en arts-assistenten chirurgie en 427 opeenvolgende controlepatiënten werden neusuitstrijken verzameld. Het percentage dragerschap onder chirurgen en arts-assistenten chirurgie was significant hoger in vergelijking met de controlegroep (45.4% versus 28.1%, p<0.001). Er werd geen significant verschil gevonden in het percentage dragerschap onder chirurgen ten opzichte van arts-assistenten chirurgie (46.8% versus 43.3%, p=0.517). Mannelijk geslacht was een onafhankelijke risicofactor voor dragerschap onder chirurgen en arts-assistenten chirurgie (p=0.008). In de controlegroep werd geen significant verschil in percentage dragerschap gevonden tussen mannen en vrouwen (p=0.766). Het aantal jaren chirurgische ervaring was niet significant gerelateerd aan S. aureus neusdragerschap (p=0.257).

Conclusie:

Deze studie toonde een significant hogere prevalentie van S. aureus neusdragerschap onder chirurgen en arts-assistenten chirurgie in vergelijking met een poliklinische controlegroep. Verdere studies naar de oorzaak van het hogere percentage en de mogelijke invloed van S. aureus neusdragerschap onder artsen op nosocomiale S. aureus infecties bij patiënten worden aanbevolen.