Borstkanker screening detecteert tumoren met een laag risico 70-genen profiel
Drukker, C.A., Schmidt, M.K., Rutgers, E.J.T., Cardoso, F., Kerlikowske, K., Esserman, L.J., Slaets, L.J., Bogaerts, J., Veer, L.J. van 't
Voorzitter(s): Dr. E.J.T. Luiten & dr. I.M.C. van der Ploeg
Locatie(s): Diezehal
Categorie(ën): Parallelsessie; Topic: onco & endocrien
Achtergrond
Met de invoering van het bevolkingsonderzoek borstkanker is de incidentie van vroege borstkankers sterk gestegen en de mortaliteit gedaald. Eerdere studies suggereerden dat de methode van detectie, in dit geval mammografische screening, geassocieerd is met detectie van biologisch laag- of zelfs ultralaag-risico tumoren volgens het 70-genen profiel (MammaPrint[TRADEMARK]). Het doel van deze studie is een validatie van deze eerdere pilot observatie in een grote, niet geselecteerde patiënten populatie om te beoordelen of met screening werkelijk veel meer laag risico borstkankers worden gevonden. Daarnaast is gekeken naar de gevolgen van de overgang van analoge beeldvorming (mammogram) naar digitaal voor de detectie van het type tumoren.
Methode
Alle Nederlandse patiënten die deel hebben genomen aan de MINDACT studie (EORTC-10041), geincludeerd tussen 2007 en 2011, en voor diagnose uitgenodigd werden voor het bevolkingsonderzoek borstkanker zijn geincludeerd (n=1409). De proporties hoog, laag en ultralaag risico (Mammaprint indexcijfer, <0.4, 0.4-0.6 en >0.6 respectievelijk) volgens het 70-genen profiel zijn berekend voor patiënten met screen-detected (n=775), interval (n=390) en niet-screening-gerelateerde tumoren (n=244).
Resultaten
31.5% van de door screening geïdentificeerde tumoren is hoog-risico volgens het 70-genen profiel en 68.5% is laag risico. Van deze laatste groep heeft zelfs meer dan de helft (54%, 37.3% van het totaal) een ultralaag-risico. Van de interval tumoren is 47.4% hoog-, 28.5% laag- en 24.1% ultralaag-risico. Binnen de groep niet-screening-gerelateerde tumoren is 36.9% hoog-, 29.5% laag- en 33.6% ultralaag-risico. Er is een significant verschil tussen door screening geïdentificeerde tumoren en interval tumoren (p X2 test = 0.001) in alle risico-groepen.
Binnen de groep door screening geïdentificeerde tumoren is 40.6% gedetecteerd door analoge en 59.4% door digitale beeldvorming. Analoge beeldvorming detecteert 27% hoog-, 31% laag- en 42% ultralaag-risico tumoren. Dit verschilt significant van digitale beeldvorming (p X2 test = 0.011), waarbij 35% hoog-, 31% laag- en 34% ultralaag-risico tumoren werden gedetecteerd.
Conclusie
Door screening geïdentificeerde tumoren zijn vaker biologisch laag-risico tumoren. De helft van de door screening geïdentificeerde tumoren had zelfs een ultralaag risico op afstandsmetastasen. In deze preliminaire analyse lijkt de overgang van analoge naar digitale beeldvorming lijkt geleid te hebben tot de detectie van een proportioneel groter aantal hoog-risico tumoren.
- Over Drukker, C.A.
- Over Schmidt, M.K.
- Over Rutgers, E.J.T.
- Over Cardoso, F.
- Over Kerlikowske, K.
- Over Esserman, L.J.
- Over Slaets, L.J.
- Over Bogaerts, J.
- Over Veer, L.J. van 't