Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVvH

donderdag 30 mei 2013 15:45 - 15:55

Effectiviteit lokalisatie niet palpabel mammacarcinoom: lokalisatie met draad vs. jodium-125 zaadje: een historisch vergelijk

Hout, B.A. in 't, Schenk, K., Roumen, R.M.H

Voorzitter(s): Dr. E.J.T. Luiten & dr. I.M.C. van der Ploeg

Locatie(s): Diezehal

Categorie(ën): Parallelsessie; Topic: onco & endocrien

In geval van een niet-palpabel mammacarcinoom is het voor volledige excisie van belang dat de tumor peri-operatief goed te lokaliseren is. In het verleden werd veelal gebruik gemaakt van de zogenaamde draadlokalisatieprocedure (D-L). Sinds enkele jaren zijn we overgestapt op lokalisatie met behulp van een jodium-125-zaadje (I-L).

In deze studie vergelijken wij de historische resultaten tussen deze twee procedures, met aandacht voor: het falen van de (perioperatieve) lokalisaties, de radicaliteit van de excisies, de operatietijden en de volumina van de verwijderde weefselpreparaten.

Gegevens van alle mammacarcinoompatiënten geopereerd tussen tussen 1 januari 2007 en 1 mei 2012 werden nagezocht. Inclusie was: preoperatief bewezen invasief carcinoom bij een niet palpabele laesie, enkelzijdig en enkelvoudig. Ingrepen voor uitsluitend DCIS werden geëxcludeerd, evenals patiënten met recidief mammacarcinoom of in neo-adjuvante setting.

De gegevens van 206 vrouwen werden bestudeerd. Tot april 2011 ondergingen 147 een D-L procedure. Vanaf deze tijd tot 1 mei 2012 werd de I-L procedure bij 57 patiënten uitgevoerd.

De procedure faalde bij 10 van de 147 D-L patiënten: 7% van de draden waren peri-operatief gedisloceerd. Resectie bleek bij 50% van deze irradicaal. Alle jodiumzaadjes bevonden zich in het verwijderde preparaat, derhalve was het percentage falen hier 0%.

Een radicale excisie van het invasief ductaal mammacarcinoom werd in 113/147 (77%) van de D-L patiënten behaald, tegenover 50/57 (88%) in I-L groep.

De mediane operatietijd werd berekend voor uitsluitend de patiënten die een lumpectomie met een sentinel node procedure ondergingen: deze bedroeg 52 minuten (SD 16,6) in de D-L groep en 44 minuten (SD 11,1) in de I-L groep.

Het mediane volume van het preparaat was 70 cm³ (SD 68,7) vs 78,4 cm³ (SD 49,6) (D-l vs I-L).

De peri-operatieve lokalisatie procedure gaat met behulp van de jodiumzaadjes opvallend beter, met tot op heden geen failures. Bovendien lijkt er een trend te bestaan naar radicalere resecties in de jodiumzaadjesgroep. Daarnaast is er mogelijk een licht verschil tussen operatieduur ten faveure van de zaadjesgroep (p=0,002). Er lijkt geen verschil te bestaan tussen beide groepen wat betreft het volume van het verwijderde mammaweefsel.

Overige voordelen van de lokalisatie met jodiumzaadjes die genoemd mogen worden zijn: een gemakkelijkere en kortere plaatsingsprocedure (radiologen zijn zeer tevreden!), de jodiumzaadjes kunnen langere tijd (> 6 maanden) in situ blijven zonder te disloceren en gebruik vóór de start van een neo-adjuvante setting.

Conclusie: lokalisatie van niet-palpabele mammatumoren met behulp van een jodium-125-zaadje gaat beter en efficiënter dan met de draadlokalisatieprocedure.