Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVvH

donderdag 30 mei 2013 14:35 - 14:45

Geen MRI maken bij bloederige tepeluitvloed indien conventionele diagnostiek niet afwijkend is!

Gelder, L. van, Pennings, J.P., Menke-Pluymers, M.B.E, Bisschops, R.H.C., Plaisier, P.W.

Voorzitter(s): Dr. E.J.T. Luiten & dr. I.M.C. van der Ploeg

Locatie(s): Diezehal

Categorie(ën): Parallelsessie; Topic: onco & endocrien

Bruine of bloederige tepeluitvloed wordt genoemd als een van de alarmsymptomen van borstkanker en is een vaak voorkomende klacht op de mammapoli. De meeste bloederige tepeluitvloed is essentieel of wordt veroorzaakt door benigne aandoeningen als papillomen of ductectasieën. In 5-21% van de patiënten speelt borstkanker een rol. De meeste maligniteiten worden aangetoond met een mammografie en echografie. Wij onderzochten de toegevoegde waarde van MRI voor het vinden van een maligniteit bij bloederige tepeluitvloed in het geval van niet-afwijkende conventionele diagnostiek.

Alle vrouwen die zich in de periode juni 2008 - juli 2012 presenteerden met bloederige tepeluitvloed op de mammapoli werden geïncludeerd. Naast de standaard work-up middels anamnese, lichamelijk onderzoek, mammografie en echografie, werd een MRI mammae verricht. Retrospectief werden bij deze groep de gegevens verzameld van diagnostiek en behandeling.

Het betrof 111 vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 52 [spreiding: 23-80]. Bloederige tepeluitvloed was in 98% van de patiënten unilateraal. Bij 9 van de patiënten (8%) was de verdenking op maligniteit met MRI hoger (BIRADS≥IV) dan met conventionele diagnostiek (BIRADS≤ III). Bij 7 patiënten (78%) werd histologie verkregen, 2 middels bioptie (1 MRI-geleid, 1 echo-geleid) en 5 middels conusexcisie. Bij 5 patiënten (71%) betrof het benigne aandoeningen als mastopathie of ductectasieën en bij 2 patiënten (29%) ging het om een maligniteit: in beide gevallen een ductaal carcinoma in situ dat sparend kon worden behandeld.

Conclusie: In het geval van bloederige tepeluitvloed in combinatie met niet-afwijkende conventionele mammadiagnostiek is de toegevoegde waarde van deze radiologische modaliteit beperkt, omdat in minder dan 2% van de patiënten een maligniteit wordt gevonden.