Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVvH

donderdag 30 mei 2013 15:35 - 15:45

Hoge mortaliteit na een vals negatieve CT uitkomst voor naadlekkages na colon chirurgie

Kornmann, V.N.N., Ramshorst, B. van, Smits, AB, Bollen, T.L., Boerma, D.

Voorzitter(s): Drs. A. van der Ven & dr. H.M. Kroon

Locatie(s): Brabantzaal

Categorie(ën): Parallelsessie; Topic: colorectaal

Naadlekkage na colon chirurgie is een gevreesde complicatie die levensbedreigend kan zijn. Het is van belang om deze complicatie tijdig te ontdekken en te behandelen om de morbiditeit en mortaliteit na colon chirurgie te reduceren. Het maken van een postoperatieve CT-scan bij de verdenking op een naadlekkage is hierbij een van de meest toegepaste diagnostische hulpmiddelen. De literatuur is echter wisselend over de waarde van de CT-scan. Het doel van deze studie was om de waarde van de abdominale CT-scan te bepalen in het diagnosticeren van naadlekkages na colon chirurgie. Het tweede doel was de consequenties van een vals negatieve CT uitkomst te evalueren.

Alle patiënten bij wie een colon resectie werd verricht tussen 2009 en 2011 werden retrospectief teruggezocht, waarna patiënten bij wie een postoperatieve CT-scan was gemaakt op verdenking van een naadlekkage geïncludeerd werden in deze studie. De uitkomsten van de CT-scan (positief of negatief) in combinatie met het postoperatieve beloop werden verzameld in een database.

In totaal werd bij 524 patiënten gedurende de inclusieperiode een colon resectie verricht. In deze groep werden 57 naadlekkages gezien (10.9%). Bij 97 van de 524 patiënten werd een postoperatieve CT-scan gemaakt op verdenking van een naadlekkage, waarbij uiteindelijk bij 46 patiënten een naadlekkage bleken te hebben. Bij de overige 16 patiënten met een naadlekkage vond een relaparotomie plaats op basis van klinische symptomen. De sensitiviteit van de CT-scan was 0,59 (95% betrouwbaarheidsinterval (BI) 0,43-0,73), de specificiteit 0,88 (95% BI 0,75-0,95), positief voorspellende waarde 0,82 (95% BI 0,64-0,92), negatief voorspellende waarde 0,70 (95% BI 0,57-0,81) en een accuratesse van 74%. Een vals negatieve CT-scan leidde tot een verlate diagnose van een naadlekkage bij 8 patiënten. Bij deze patiënten vond een relaparotomie plaats na een mediane duur van 6 dagen na de negatieve CT scan (interkwartiel range 4-16). De mortaliteit in deze groep bedroeg 62,5% (n=5) versus een mortaliteit van 7,4% (n=2/27) bij patiënten met een positieve CT-scan en directe interventie.

Conclusie: de sensitiviteit van de abdominale CT-scan na colon chirurgie is relatief laag. Indien de diagnose naadlekkage verlaat gesteld wordt na een vals negatieve CT uitslag, leidt dit tot hoge mortaliteit. Van belang is om de uitkomst van de CT-scan te correleren aan de klinische symptomen van de patiënt, om een vertraging in diagnose en daarmee adequate behandeling te voorkomen.