Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVvH

donderdag 30 mei 2013 14:35 - 14:45

De associatie tussen ziekenhuis-structuurkenmerken en failure-to-rescue na colorectale chirurgie

Henneman, D., Leersum, N.J. van, Berge, M.G. ten, Snijders, H.S., Fiocco, M.G., Wiggers, T., Wouters, M.W.J.M., Tollenaar, R.A.E.M.

Voorzitter(s): Drs. A. van der Ven & dr. H.M. Kroon

Locatie(s): Brabantzaal

Categorie(ën): Parallelsessie; Topic: colorectaal

Er is toenemend bewijs dat ziekenhuisverschillen in postoperatieve mortaliteit na colorectale chrirurgie met name worden bepaald door het percentage failure-to-rescue (FTR; het sterftepercentage bij patienten met een ernstige complicatie) en niet door het percentage ernstige complicaties. Welke ziekenhuiskarakteristieken samenhangen met betere FTR prestaties is nog grotendeels onbekend. Het doel van deze studie is te onderzoeken of er een verband is tussen failure-to-rescue en de ziekenhuiskenmerken opleidingsstatus (acadmisch, opleidings- of niet-opleidingsziekenhuis), volume aan colorectale operaties, en Intensive Care level (1, 2 of de hoogste level 3). Alle patienten die colorectale chirurgie ondergingen tussen 2009 en 2011, geregistreerd in de Dutch Surgical Colorectal Audit, werden geevalueerd. Multivariate logistische regressie analyse werd toegepast om te beoordelen of de ziekenhuiskenmerken, gecorrigeerd voor casemix, onafhankelijk geassocieerd waren met FTR. 25591 patienten warden geanalyseerd. Er waren acht academische, 46 opleidings- en 38 niet-opleidingsziekenhuizen; 43 ziekenhuizen hadden een level 1 IC, 25 een level 2 IC en 24 ziekenhuizen hadden een level 3 IC. Ziekenhuisvolumes bedroegen gemiddeld 78 patienten/jaar in academische ziekenhuizen, 144 per jaar in opleidingsziekenhuizen en 74 per jaar in niet-opleidingsziekenhuizen. Het gemiddelde FTR percentage was 17% met een range van 0-39%. In univariate analyse waren een hoger ziekenhuisvolume (>200 colorectale resecties per jaar, 13% t.o.v. 200 resecties of minder, 18%), academische ziekenhuizen (12% t.o.v. 21% in niet-opleidingsziekenhuien) en level 3 IC (16% ten opzichte van 21% bij level 1) geassocieerd met een lagere FTR. Alleen de hogere lC levels waren significant onafhankelijk geassocieerd met lagere FTR percentages in multivariate analyse: de OR voor FTR was 0.72 (95% betrouwbaarheidsinterval 0.65-0.88) voor ziekenhuizen met minstens een level 2 IC ten opzichte van ziekenhuizen met een level 1 IC.

Conculderend zijn verschillen in FTR gerelateerd aan het IC level. Een van de grote verschillen tussen level 1 IC’s en level 2/3 IC’s is de personele bezetting, met name 24/7 uurs intensivistische zorg. Dit lijkt een belangrijke factor in het redden van colorectale patienten met ernstige postoperatieve complicaties, die ook het uitgangspunt van de nieuwe IC richtlijn vormt. Echter, sommige individuele ziekenhuizen met IC level 1 hadden eveneens goede prestaties. Dit suggereert dat ook andere factoren in het zorgproces ten grondslag liggen aan ziekenhuisverschillen in FTR percentages.